Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Duane syndroom

Het Duane syndroom is een zeldzame oogaandoening die bij velen onbekend is. Maar voor degenen die ermee leven, kan het een significante impact hebben op hun dagelijks leven. Hieronder kunt u alles lezen over wat het Duane syndroom precies inhoudt, wat de symptomen zijn, hoe het wordt vastgesteld en welke behandelingen beschikbaar zijn.

Wat is Duane syndroom?

Duane syndroom, ook wel bekend als retraction syndrome, is een aangeboren oogbewegingsstoornis. Mensen met dit syndroom hebben moeite met het zijwaarts bewegen van één of beide ogen. Op het moment dat zij één bepaalde kant op willen kijken lukt dit niet en wordt het oog in de oogkas getrokken. Dit komt doordat de aansturing van de oogbewegingen vanuit de hersenen niet goed verloopt. De aansturing gebeurt via een bepaalde hersenzenuw die niet of enkel gedeeltelijk is aangelegd. Een andere hersenzenuw neemt de functie over, maar zorgt er wel voor dat het oog bij het bewegen naar binnen wordt getrokken.

Drie soorten Duane syndroom

Er zijn drie hoofdtypen van het Duane syndroom:
• Type I: Bij dit type kan het oog niet naar buiten bewegen, maar wel naar binnen.
• Type II: Hierbij kan het oog niet naar binnen bewegen, maar wel naar buiten.
• Type III: Bij dit type heeft het oog zowel moeite met naar binnen als naar buiten bewegen. Hierbij kan het oog tijdens het kijken omhoog of omlaag gaan staan.

Wat is de oorzaak van het Duane syndroom?

De exacte oorzaak van het Duane syndroom is nog niet volledig begrepen. Het wordt echter verondersteld dat het te maken heeft met een abnormale ontwikkeling van de oogspieren tijdens de zwangerschap. Er zijn aanwijzingen dat genetische factoren een rol kunnen spelen, maar in veel gevallen is de oorzaak onbekend.

Symptomen Duane syndroom

De voornaamste symptomen van het Duane syndroom zijn:
• Beperkte oogbeweging naar binnen of naar buiten.
• Het oog kan iets naar achteren trekken (retractie) bij zijwaartse beweging.
• Lichte verandering in de ooglidpositie tijdens oogbewegingen.

Hoe wordt Duane syndroom vastgesteld?

De diagnose van het Duane syndroom wordt meestal gesteld door een oogarts op basis van een lichamelijk onderzoek en observatie van de oogbewegingen. Als er daarnaast ook andere afwijkingen zijn kan een MRI worden gemaakt.

Mogelijke behandelingen voor Duane syndroom

Behandeling voor het Duane syndroom is vaak gericht op het verbeteren van het zicht en het verminderen van symptomen. Dit kan bestaan uit het dragen van een bril of het afplakken van het oog, oefeningen voor de oogspieren of in sommige gevallen een operatie.

Duane syndroom operatie

Een Duane syndroom operatie kan worden overwogen wanneer de symptomen ernstig zijn of wanneer er significante cosmetische zorgen zijn. Tijdens de operatie worden de oogspieren aangepast om de oogbeweging te verbeteren en de retractie van het oog te verminderen. Het is belangrijk om te weten dat een operatie niet altijd alle symptomen van het Duane syndroom kan verhelpen.

Waarom Ooghulp?

Wij zijn hét platform dat patiënten en oogzorgverleners samenbrengt. Ondanks dat wachttijden soms flink kunnen oplopen, hebben we een samenwerking met diverse optiekzaken. Hierdoor kunt u via Ooghulp vlot terecht. Benut ons platform, regel direct een afspraak en voorkom onnodig lang wachten!

Plan nu uw bezoek aan een optiekzaak dichtbij en ontdek onze locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie