Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Fotofobie

Fotofobie, ook bekend als lichtgevoeligheid, is een aandoening waarbij mensen overgevoelig zijn voor licht. Het kan een ongemakkelijk en zelfs pijnlijk gevoel veroorzaken wanneer ze worden blootgesteld aan fel licht, zoals zonlicht of kunstmatig licht. In deze uitgebreide tekst zullen we dieper ingaan op wat fotofobie precies is, de mogelijke oorzaken, symptomen en hoe het kan worden behandeld. Bovendien ontdek je waarom Ooghulp de juiste keuze is als je last hebt van fotofobie.

Wat is fotofobie?

Fotofobie is een aandoening waarbij mensen een extreme gevoeligheid ontwikkelen voor lichtbronnen. Het kan variëren van een lichte irritatie tot een intense pijn en ongemak wanneer ze worden blootgesteld aan licht. De aandoening kan mensen ertoe aanzetten om hun ogen samen te knijpen of hun ogen af te schermen om de hoeveelheid licht die hun ogen binnenkomt te verminderen.

Oorzaken fotofobie

Fotofobie kan verschillende oorzaken hebben. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Ooginfecties: Infecties zoals conjunctivitis (bindvliesontsteking), iritis (ontsteking van de iris) of een uveitis kunnen leiden tot lichtgevoeligheid.
 • Oogletsels: Oogletsels, zoals een hoornvliesbeschadiging kunnen fotofobie veroorzaken.
 • Oogaandoeningen: Sommige oogaandoeningen, zoals glaucoom, kunnen lichtgevoeligheid veroorzaken.
 • Migraine: Mensen die last hebben van migraine kunnen vaak ook fotofobie ervaren tijdens een migraineaanval.
 • Medicijnen: Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en medicijnen tegen epilepsie, kunnen fotofobie als bijwerking hebben.
 • Na een operatie van het oog.

Symptomen fotofobie

De symptomen van fotofobie kunnen variëren van milde tot ernstige ongemakken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Overgevoeligheid voor licht, vooral fel licht.
 • Knijpen van de ogen bij blootstelling aan licht.
 • Tranende ogen.
 • Hoofdpijn.
 • Duizeligheid bij blootstelling aan fel licht.
 • Droge ogen.

Behandeling van fotofobie

De behandeling van fotofobie is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan het vermijden van fel licht of het dragen van een zonnebril met UV-bescherming voldoende zijn om de symptomen te verlichten. Voor sommige oogaandoeningen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de lichtgevoeligheid te verminderen. Bij migraine kan het vermijden van triggers en het nemen van pijnstillers helpen om fotofobie te verminderen.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie