Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Glaucoom behandeling

Glaucoom is een ernstige oogaandoening die langzaam schade aanricht aan de oogzenuw, met potentieel, blijvend verlies van het zicht als gevolg. Het is essentieel om deze aandoening vroegtijdig op te sporen en de juiste glaucoom behandeling te krijgen om verdere schade te voorkomen. In deze tekst zullen we dieper ingaan op wat glaucoom precies inhoudt, wanneer behandeling nodig is, welke behandelingsmogelijkheden er zijn, en waarom het raadplegen van een optometrist of oogarts, zoals bij Ooghulp, van cruciaal belang is bij glaucoomscreening en eventuele behandeling.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogaandoening die geleidelijk schade aanricht aan de oogzenuw, wat kan leiden tot blijvend verlies van het zicht. Het wordt vaak veroorzaakt door een te hoge oogdruk, echter kan glaucoom ook voorkomen bij normale oogdruk. Het is een sluipende aandoening, omdat de symptomen in de vroege stadia vaak niet merkbaar zijn. Symptomen die patiënten kunnen ondervinden worden veroorzaakt door schade aan de oogzenuw en dit geeft klachten als gedeelten in het gezichtsveld missen, zwarte vlekken of wazige plekken zien.

Wanneer is een glaucoom behandeling nodig?

Een glaucoom behandeling is nodig zodra glaucoom is gediagnosticeerd of er een vermoeden bestaat van verhoogde oogdruk. Het is van cruciaal belang om glaucoom vroegtijdig op te sporen, omdat dit de beste kans biedt om verdere schade aan de oogzenuw te voorkomen. Regelmatige glaucoomscreening is essentieel, vooral voor mensen met risicofactoren, zoals een familiegeschiedenis van glaucoom, hogere leeftijd, diabetes of bijziendheid.

Bij een glaucoomscreening wordt de oogdruk gemeten, en ook wordt het netvlies en de oogzenuw beoordeeld. Bij een vermoeden van glaucoom is ook een gezichtsveldonderzoek nodig. Dit om eventuele afwijkingen te detecteren die wijzen op schade aan de oogzenuw.

Welke glaucoom behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende behandelingen voor glaucoom, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Enkele veelvoorkomende glaucoom behandelingen zijn:

Oogdruppels

Om de oogdruk te onder controle te houden is de eerste stap voor de oogarts om oogdruppels voor te schrijven. Deze druppels helpen de oogdruk te verlagen door de hoeveelheid kamerwater te verminderen die het oog produceert of door de afvoer ervan te verbeteren. Oogdruppels zijn de eerste keuze omdat ze gemakkelijk in gebruik zijn en weinig bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om de druppels consequent te gebruiken volgens de instructies van de arts.

Laserbehandeling

Een andere veelgebruikte glaucoom behandeling is laserbehandeling, ook wel selectieve lasertrabeculoplastiek genoemd. Bij deze procedure wordt een laserstraal gebruikt op het weefsel van het drainagesysteem van het oog. Hierdoor kan het overtollige oogvocht beter worden afgevoerd, waardoor de oogdruk daalt. Laserbehandeling is meestal een poliklinische ingreep en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Glaucoom behandeling operatie

In gevorderde gevallen van glaucoom kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Een veelvoorkomende operatieve glaucoom behandeling is trabeculectomie. Tijdens deze procedure wordt een kleine opening in het oogwit gemaakt om een nieuw afvoerkanaal voor het oogvocht te creëren. Hierdoor kan het vocht gemakkelijker worden afgevoerd en daalt de oogdruk. Chirurgische ingrepen worden overwogen wanneer andere behandelingen zoals oogdruppels en laserbehandeling de oogdruk oonvoldoende doen dalen.

Bijwerkingen

Bij elke glaucoom behandeling kunnen er bijwerkingen optreden, hoewel ze meestal mild en van voorbijgaande aard zijn. Bij oogdruppels kunnen sommige patiënten last krijgen van irritatie, branderigheid of een lichte wazigheid direct na het indruppelen. Bij laserbehandeling kunnen patiënten milde pijn, roodheid of gevoeligheid in het behandelde oog ervaren. Operatieve glaucoom behandelingen brengen een groter risico op complicaties met zich mee, zoals infectie, bloeding of cataract (staarvorming). De oogarts zal de patiënt altijd goed informeren over mogelijke bijwerkingen en complicaties voordat een behandeling wordt gestart.

Waarom Ooghulp?

Ben u belast met glaucoom in de familie of ervaart u enkele of meerdere symptomen die hier vernoemd worden? Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties die beschikken over een glaucoomscreening.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie