Oogzorgverleners

Er zijn verschillende zorgverleners in de oogheelkunde die elkaar ondersteunen. Iedere oogzorgverlener draagt bij aan een ander deel van de oogdiagnostiek. Afhankelijk van hun expertise kunnen zij de patient op een ander gebied helpen.

Optometrist

Optometrist

 

Een optometrist is een zorgprofessional gespecialiseerd in het onderzoeken van uw ogen en het opsporen van eventuele oogafwijkingen en oogziekten. De opleiding tot optometrist is een vierjarige hbo-opleiding. De optometrist is uitstekend in staat om het gezonde van het niet gezonde oog te onderscheiden.
 
 
Lees meer
Orthoptist

Orthoptist

 

Een orthoptist is een paramedicus werkzaam in de oogheelkunde die met name verantwoordelijk is voor het behandelen van scheelziensklachten (strabismus), dubbelzien, brilafwijkingen bij kinderen, leesklachten en het luie oog (amblyopie). Een orthoptist richt zich op de samenwerking tussen de ogen.
 
 
Lees meer
Opticien

Opticien

 

Een opticien is iemand die gespecialiseerd is in het ontwerpen, passen en aanmeten van brillen voor het verbeteren van het zicht van een client. Met behulp van een letterkaart kan een opticien meten wat een client ziet en wat voor sterkte deze heeft. Door plus of min glazen voor de ogen te houden kan de opticien opsporen wat de sterkte is die de client nodig heeft om goed te kunnen zien. Dit proces heet ‘refractioneren’.
 
 
Lees meer
Oogarts

Oogarts

 

Een oogarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van oogafwijkingen en oogziekten. De oogarts helpt patiënten van alle leeftijden met alle soorten klachten en aandoeningen.
 
 
Lees meer