Opticien

Een opticien is iemand die gespecialiseerd is in het ontwerpen, passen en aanmeten van brillen voor het verbeteren van het zicht van een client. Met behulp van een letterkaart kan een opticien meten wat een client ziet en wat voor sterkte deze heeft. Door plus of min glazen voor de ogen te houden kan de opticien opsporen wat de sterkte is die de client nodig heeft om goed te kunnen zien. Dit proces heet ‘refractioneren’.

In Nederland hebben ongeveer 9 miljoen mensen een bril nodig. Een brilsterkte wordt ook wel een ‘refractieafwijking’ genoemd en kan bestaan uit bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en een cylinder afwijking (astigmatisme). Deze afwijkingen kunnen gemakkelijk gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen.

Naast brillen, verkoopt een opticien ook contactlenzen en visuele hulpmiddelen (bijvoorbeeld een loep of zonnebril).

 

Opleiding

De opleiding tot opticien bestaat uit een MBO opleiding van vier jaar. Voor verdere specialisatie in contactlenzen bestaat nog een aanvullende opleiding van twee jaar.

De Nederlandse Unie Voor Optiekbedrijven (NUVO) is de brancheorganisatie in de optiek en vertegenwoordigt een groot deel van de opticiens.

 

Titelbescherming

Sinds begin twintigste eeuw kent het beroep van opticien geen titelbescherming. Met andere woorden: niet iedere optiekzaak heeft een gediplomeerde opticien in dienst.

Opticiens werken zelfstandig of in dienstverband. In Nederland zijn er ongeveer 2200 optiekzaken waarvan de helft van zelfstandigen is en de andere helft van optiekketens. Een opticien verkoopt ook contactlenzen en werkt vaak samen met een contactlensspecialist voor het aanmeten van contactlenzen.