Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Pinguecula

Wilt u meer weten over de oogaandoening pinguecula? Hieronder gaan we dieper in op wat een pinguecula is, de oorzaken ervan, het verschil tussen pinguecula en pterygium, mogelijke behandelingen en waarom het belangrijk is om professionele hulp te zoeken als u last heeft van deze aandoening.

Wat is pinguecula in het oog?

Pinguecula, een mondvol voor een ogenschijnlijk onschuldige aandoening. Maar wat is het nu precies? Pinguecula is een gelige, verhoogde bult die zich vormt op het slijmvlies (conjunctiva) van het oog, meestal aan de kant van het oog dichter bij de neus. Het lijkt op een kleine gele knobbel of vlek op het oogwit. Hoewel het vaak voorkomt, kan het behoorlijk verontrustend zijn voor degenen die ermee te maken hebben. Het bestaat uit een ophoping van bepaalde eiwitten en is goedaardig.

Oorzaak pinguecula

Er is geen oorzaak bekend van pinguecula. UV-straling en droge ogen zijn factoren die ermee geassocieerd zijn en die het pinguecula kunnen doen groeien.

Pinguecula vs Pterygium

Hoewel pinguecula en pterygium vaak met elkaar worden verward vanwege hun gelijksoortige verschijning, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide aandoeningen. Een pinguecula is een verheven gelige bult op het oogwit, meestal aan de zijkant van het oog dichter bij de neus. Het blijft meestal beperkt tot het slijmvlies van het oog en groeit niet over het hoornvlies.

Een pterygium daarentegen is een vleugelvormige groei die vanaf het bindvlies over het hoornvlies kan groeien. Het kan de visie belemmeren en meer ongemak veroorzaken dan een pinguecula. Pterygium wordt vaak geassocieerd met langdurige blootstelling aan UV-straling en kan chirurgische verwijdering vereisen.

Pinguecula behandeling

Een veelgestelde vraag is of een pinguecula vanzelf verdwijnt. Over het algemeen verdwijnt een pinguecula niet vanzelf. Zoals eerder vernoemd is het een goedaardige aandoening zonder risico’s of gevolgen. In sommige gevallen, wanneer een pinguecula ernstige irritatie veroorzaakt, kan een oogarts overwegen om deze operatief te verwijderen. Dit is echter zelden het geval.

Waarom Ooghulp?

Als u kampt met een pinguecula of andere oogaandoeningen en graag advies wilt van een ervaren optometrist, dan hoeft u niet verder te zoeken. Bij Ooghulp staan wij voor u klaar! Wij zijn een toonaangevend platform dat patiënten en oogzorgverleners met elkaar in contact brengt. Begrijpelijk genoeg kunnen wachttijden soms behoorlijk lang zijn, maar gelukkig hebben wij nauwe samenwerkingen met talloze optiekzaken. Dit betekent dat u snel en efficiënt geholpen kunt worden, zonder die eindeloze wachttijden. Aarzel niet om ons platform te gebruiken, maak direct een afspraak en ontloop de lange wachttijden!

Wacht niet langer en plan nu een afspraak in bij een optiekzaak bij u in de buurt. Ontdek onze beschikbare locaties en krijg de zorg die u verdient.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie