Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Serosa

Serosa is een aandoening aan het oog, die ook wel bekend staat als centrale sereuze chorioretinopathie (CSCR). De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Een mogelijke oorzaak is dat er vocht onder het netvlies van het oog ophoopt, wat kan leiden tot wazig zicht of vervormde beelden. In deze uitgebreide tekst zullen we dieper ingaan op wat serosa precies is, de mogelijke oorzaken, symptomen en klachten, de behandelingsopties, het belang van nazorg en waarom Ooghulp de juiste keuze is voor professionele begeleiding bij serosa.

Wat is Serosa?

Serosa, ook bekend als centrale sereuze chorioretinopathie, is een oogaandoening waarbij er vocht onder het centrale deel van het netvlies, de macula (de gele vlek) genoemd, ophoopt. De macula is verantwoordelijk voor het scherpe zien en is essentieel voor activiteiten zoals lezen, autorijden en herkennen van gezichten. Wanneer er vocht ophoopt onder de macula, kan dit leiden tot vervormd zicht, wazig zicht en het zien van vlekken of donkere vlekken in het gezichtsveld.

Oorzaak van Serosa

De precieze oorzaak van serosa is nog niet volledig begrepen. De plaats waar deze aandoening zich manifesteert is het netvlies. Het netvlies is opgebouwd uit staafjes en kegeltjes die het mogelijk maken om scherp beeld te krijgen. Het vaatvlies voorziet de staafjes en kegeltjes van het netvlies van voedingsstoffen. Normaliter zit hiertussen het pigmentblad wat als een bloed-retina barri├Ęre fungeert. Het pigmentblad voert afbraakproducten af en zorgt ervoor dat er geen vocht vanuit het vaatvlies kan lekken onder het netvlies. Het pigmentblad fungeert niet goed bij serosa waardoor er toch vocht onder de macula terecht komt. Het mechanisme achter het falen van het pigmentblad is onbekend.

Er zijn bepaalde risicofactoren: geslacht (komt vaker voor bij mannen), stress, hormonale veranderingen (door bijvoorbeeld zwangerschap) en bepaalde medicijnen (corticosteroïden en bepaalde psychiatrische medicijnen). Bepaalde zeldzamere aandoeningen zoals SLE, syndroom van Cushing en na een orgaantransplantatie geven ook een verhoogde kans op serosa.

Serosa klachten

Mensen met serosa kunnen verschillende klachten ervaren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Wazig zicht of een vermindering van het scherpe zien.
  • Het zien van vervormde beelden, zoals rechte lijnen die golvend lijken (metamorfopsie).
  • Verkleining van het beeld (micropsie).
  • Verminderd contrastgevoeligheid, waardoor kleuren minder levendig lijken (dyschromatopsie).
  • Een vlek in het centrale beeld (centraal scotoom).

Behandeling van Serosa

In sommige gevallen kan serosa vanzelf genezen zonder behandeling. Echter, als de symptomen aanhouden of verergeren, kan behandeling noodzakelijk zijn. De behandeling van serosa kan onder andere bestaan uit:

  • Observatie en regelmatige controles om de voortgang van de aandoening te beoordelen.
  • Laserbehandeling om het lekken van vocht te stoppen.
  • Photodynamische therapie, waarbij medicijnen worden gebruikt in combinatie met laserlicht om de lekkage van vocht te verminderen.

Nazorg van Serosa

Nazorg is essentieel voor mensen met serosa om het gezichtsvermogen te behouden en eventuele complicaties op te sporen. Regelmatige controles bij de oogarts zijn belangrijk om de voortgang van de aandoening te volgen en te bepalen of verdere behandeling nodig is. Het is ook belangrijk om veranderingen in het gezichtsvermogen of nieuwe klachten onmiddellijk aan je oogarts te melden.

Waarom Ooghulp?

Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat pati├źnt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie