Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Wazig zien

Bij wazig zien, kunt u de ogen niet goed scherpstellen en ziet u dus minder scherp. We spreken van een visusvermindering.

Wat is wazig zien?

Als u wazig ziet, ziet u dus minder scherp. Dit kan van dichtbij zijn of van veraf. U kunt contrasten minder goed zien en uw zicht is doffer. U kunt geleidelijk minder scherp gaan zien, of ineens wazig zien. Soms kunt u tijdelijk wazig zien, maar in de meeste gevallen is het chronisch. Dit laatste is vooral afhankelijk van de oorzaak van het waziger zien. Het kan aan Ć©Ć©n of beide ogen voorkomen.

Oorzaken van wazig zien

Wazig zien kan veel verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak, kan het wazig zien eveneens gepaard gaan met andere klachten als hoofdpijn, en duizeligheid. De belangrijkste en meest voorkomende oorzaken worden hier benoemd:

Bijziendheid (myopie)

Bijziendheid is een oogafwijking waarbij er in de verte niet scherp gezien kan worden. Hierdoor ziet u objecten en personen van veraf wazig.

Verziendheid (hypermetropie)

Bij verziendheid wordt er van dichtbij niet scherp gezien. U ziet dingen van dichtbij dus wazig. Wanneer zowel bijziendheid als verziendheid niet worden behandeld, kunnen klachten als hoofdpijn en duizeligheid ontstaan.

Cilinderafwijking (astigmatisme)

Bij een cilinderafwijking wordt er van dichtbij en veraf niet scherp gezien.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een veel voorkomende oogaandoening waarbij de cellen of kegeltjes in het middelste deel van het netvlies (de macula) afsterven. Hierdoor neemt het zicht af en gaat u wazig zien.

Staar

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening en zorgt voor een vertroebeling van de ooglens. De vertroebeling wordt veroorzaakt door het samenklonteren van eiwitten in de lens. Dit zorgt er op den duur voor dat uw zicht verslechterd en u wazig gaat zien.

Diabetische retinopathie

De oogaandoening diabetische retinopathie komt voor bij diabetespatiƫnten. Een te hoog suikergehalte in het bloed zorgt ervoor dat het netvlies beschadigd, waardoor u wazig gaat zien. Als u diabetes heeft, is het verstandig om regelmatig een bezoek aan de oogarts te brengen. Zo kan eventuele diabetische retinopathie snel worden ontdekt.

Netvliesloslating

Scheurtjes in het netvlies kunnen ervoor zorgen dat er glasvocht achter het netvlies komt, hierdoor raakt deze los en ziet u plots wazig. Ook een bloeding in het glasvocht kan ervoor zorgen dat u wazig ziet.

Droge of tranende ogen

Droge ogen en wazig zien kunnen ook met elkaar in verband staan. Zo kunt u ook wazig gaan zien door tranende ogen.

Visuele vermoeidheid

Langdurig naar een beeldscherm kijken, lezen of een bril of contactlenzen dragen met een verkeerde sterkte kan zorgen voor een wazig zicht door vermoeidheid van de ogen.

Stress

U kunt ook door stress wazig gaan zien. Tijdens een periode van stress spant u vaak onbewust uw oogspieren aan waardoor u wazig kunt gaan zien. Zodra u ontspant nemen de klachten weer af.

Oogontstekingen (conjunctivitis, keratitis, uveĆÆtis)

Verschillende oogontstekingen (zowel inwendig als uitwendig) kunnen gepaard gaan met wazig zien en andere klachten als pijn en lichtgevoeligheid.

Overig

Heeft u last van wazig zien met 1 oog? Dan kan u ook een probleem hebben met de bloedvaten. Dat kan een bloedpropje (embolie) zijn of een vernauwing van de halsslagader. In beide gevallen krijgt het oog niet genoeg zuurstof en gaat u wazig zien.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Heeft u plotseling last van een wazig zicht of gaat deze klacht gepaard met andere symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, lichtflitsen of vlekken zien of een pijnlijk oog? Neem dan contact op met de huisarts. De arts zal dan onderzoeken wat er aan de hand is. Zijn uw klachten milder maar bent u ongerust of gaan ze niet over? Ook dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Wat te doen tegen wazig zien?

De behandeling van wazig zicht is sterk afhankelijk van de oorzaak.

  • Als u geleidelijk slechter bent gaan zien, dan kan het zijn dat u verziend of bijziend bent en een bril of contactlenzen nodig heeft om weer scherp te zien. Met behulp van een oogmeting kan uw sterkte worden vastgesteld. Tegen wazig zien als gevolg van nachtblindheid is vaak weinig te doen. Een nachtbril met gele glazen kan eventueel helpen tegen verblinding in het donker.
  • Bent u ouder dan 50 jaar en bent u geleidelijk waziger gaan zien? Dit kan een symptoom zijn van staar. Alhoewel u van staar niet blind kunt worden, kan uw zicht wel sterk verslechteren. De behandeling van staar bestaat uit een staaroperatie.
  • Wazig zien als gevolg van maculadegeneratie en diabetische retinopathie kan in sommige gevallen behandeld worden met ooginjecties of met een laser.
  • Bij een netvliesloslating zal eerst getracht worden om het op te lossen door middel van een laserbehandeling. Bij onvoldoende effect zal een glasvocht/netvliesoperatie worden verricht (vitrectomie).
  • Bij wazig zien door een inwendige oogontsteking zijn ontstekingsremmende medicijnen noodzakelijk. Vaak in de vorm van oogdruppels of zalf.
  • Mocht het wazig zien komen door vermoeide ogen of stress, gun de ogen en uzelf dan voldoende rust. Een computer bril zou klachten kunnen helpen voorkomen als deze ontstaan door het langdurig kijken naar een beeldscherm.
  • Als u waziger ziet als gevolg van droge ogen kunnen oogdruppels en kunsttranen de klachten helpen verlichten. Deze bieden echter geen oplossing voor droge ogen, maar verlichten enkel de klachten. Lees meer over droge ogen en de behandeling daarvan.

Waarom Ooghulp?

Gaat u geleidelijk of zelfs plotseling wazig zien? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiƫnt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie